Sdílet na Facebooku

Typické Bulharské jídlo a speciality, víte co je co?

Při cestování do cizí země je samozřejmě nasnadě alespoň trochu přičichnout a ochutnat místní kuchyni. Mnohem více si tak umocníte zážitek z dovolené, protože jak se říká, si jí prožijete všemi smysly. I při cestování do Bulharska byste tak neměli opomenout výbornou místní kuchyni, která nabízí opravdu zajímavé a pro nás exotické pokrmy, které sice nebudete umět nijak pojmenovat, ale překvapí vás svojí výbornou chutí. Tento článek vám tak alespoň trochu poodhalí, co se skrývá za významem jednotlivých tajemných názvů pokrmů, jako jsou: „tarator“, „kaškaval“ nebo „musaka“. Alespoň jedno jídlo z následujících pokrmů doporučujeme ochutnat, skutečně vás nezklamou!

Keftě a kebabče – Tyto krkolomné názvy patří dvou typickým jídlům připravujících se z mletého masa. Jsou to bochánky, karbanátky nebo válečky pomletého masa osmažené nebo připravené na roštu. Podávají se se zeleninovými saláty nebo s hranolky, což je v Bulharsku oblíbená příloha.

Musaka – Toto jídlo na první pohled hodně připomíná i nám dobře známé francouzské brambory. Skládá se tedy hlavně z vařených brambor, zeleniny doplněných vejcem a případně i masem. Rozdíl je ale v použitých kořeních, takže Bulharská Musaka je přeci jenom chuťově zajímavější a bohatší. Zajímavostí tohoto jídla je, že se prodává i v konzervách, takže opravu lidové jídlo.

Tarator – Pod tímto prapodivným jménem se skrývá originální studená polévka připravení z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a případně dochucená česnekem. Tuto polévku jednoznačně doporučujeme vyzkoušet, v parných letních dnech váš příjemně osvěží jako nic jiného.

Šopský salát – Tento salát je sice známý a rozšířený po celé Evropě, ale v Bulharsku vás může i v lecčem překvapit, protože kromě syrových paprik a rajčat a bílého sýra se do něj přidávají i pečené paprikové lusky a cibule. Celý salát se před podáváním zalije zálivkou z octa, oleje a soli.

Kašlával – Bulharské vnitrozemí je poměrně hornaté a členité. Spíš než k zemědělství se tak tyto oblasti využívají k chovu krav, ovcí a koz. A s tím samozřejmě souvisí i Kašvál, neboli nejtypičtější bulharský sýr. Jde o ovčí, kraví nebo smíšený sýr. Podává se občas jako dezert na konci jídla nebo k vínu. Zajímavé je, že kaškaval zraje 60 dnů, nezralý sýr se pozná podle toho, že může mít trochu nakyslou chuť.

Škembe čorba – Pod tímto dvou slovným názvem se skrývá velmi hustá a vydatná dršťková polévka, která často vydá i za druhé jídlo. Podává se samozřejmě s chlebem nebo jiným pečivem.

1 Komentář

Všechna bulharska jidla jsou výborná

Okomentujte článek

1.) Diskuze na tomto serveru je moderována. Nevhodné komentáře budou smazány.
2.) Podporujeme technologii Gravatar.com. Můžete si nastavit vlastní obrázek avatara.
3.) Jsou povoleny základní HTML tagy pro formátování textu.